Kycklingarnas verklighet

I Sverige föds det upp och dödas omkring 99 miljoner kycklingar varje år för sitt kött. Det är de djur i livsmedelsindustrin som är absolut flest och som har allra sämst livsvillkor.

Trångt och smutsigt inomhus

De hålls inomhus i stora grupper, upp till 100 000 kycklingar per stall. De bor 25 kycklingar per kvadratmeter vilket innebär att varje kyckling har mindre yta än ett A4-papper att röra sig på. Det är trångt, smutsigt och de allra flesta får aldrig vara utomhus.

Växer onaturligt fort

Kycklingarna får endast leva i 35 dagar. När de kläcks väger de bara 40 gram, men de är avlade att växa extremt fort och mycket. Efter fem veckor har de uppnått sin slaktvikt, och är så stora som du ser dem i frys- eller kyldisken. Den snabba tillväxten tar hårt på dem och många kycklingar får benskador av att försöka hålla uppe sin tunga kropp.

Bedövas med elbad

Många dör i samband med transport till slakteriet. På slakteriet bedövas kycklingarna antingen med el eller gas. Vid elbedövning hängs kycklingarna upp och ned i fötterna, vid fullt medvetande, och bedövas genom att föras genom ett elbad. Det är mycket obehagligt och smärtsamt, särskilt för alla dem som redan hade ont i benen.

Klicka på bilderna för att se en större version. Fler bilder finns här på Djurens Rätts Flickr-konto.

Det här kan du göra nu

  • Det bästa sättet att hjälpa kycklingarna är att inte äta dem. Inspireras på väljvego.se.
  • Bli medlem i Djurens Rätt. Som medlem är du med och skapar riktig förändring för de djur som är flest och har det sämst.
  • Stötta kampanjen genom att köpa vår fina merch! Psst! Som medlem har du alltid 15 % rabatt i shopen.

Om kycklingen får välja

Hur vill kycklingar egentligen leva? Se Djurens Rätts Youtube-serie om kycklingen Gallus gallus liv.

Scroll to Top