Kycklingarnas verklighet

I Sverige föds det upp och dödas omkring 99 miljoner kycklingar varje år för sitt kött. Det är de djur i livsmedelsindustrin som är absolut flest och som har allra sämst livsvillkor.

Trångt och smutsigt inomhus

De hålls inomhus i stora grupper, upp till 100 000 kycklingar per stall. De bor 25 kycklingar per kvadratmeter vilket innebär att varje kyckling har mindre yta än ett A4-papper att röra sig på. Det är trångt, smutsigt och de allra flesta får aldrig vara utomhus.

Kycklingarnas verklighet

Växer extremt fort

Kycklingarna får endast leva i 35 dagar, alltså fem veckor. När de kläcks väger de bara 40 gram men de är avlade att växa extremt mycket och fort. Efter fem veckor har de uppnått sin slaktvikt, och är så stora som du ser dem i frys- eller kyldisken. Den snabba tillväxten tar hårt på dem och många kycklingar får benskador av att försöka hålla uppe sin tunga kropp.

Kycklingarnas verklighet
Kycklingarnas verklighet

Bedövas med elbad

På slakterierna bedövas kycklingarna antingen med el eller gas. Vid elbedövning hängs kycklingarna upp och ned i fötterna, vid fullt medvetande och bedövas genom att föras genom vatten med el. Det är mycket obehagligt och smärtsamt för dem, särskilt för alla dem som redan hade ont i benen.

Kycklingarnas verklighet

Se fler bilder och videor från svensk kycklingindustri här på Djurens Rätts Flickr-konto.

Mitt liv som kyckling

Hur vill kycklingar egentligen leva? Se Djurens Rätts Youtube-serie om kycklingen Gallus gallus liv.

Scroll to Top