Recept – istället för kyckling

Att välja bort kycklingen från tallriken är det bästa, och enklaste, sättet att göra skillnad. Och som tur är går det att äta supergott med smak av kyckling, utan att en endaste fågel varit inblandad.

Crispy ch*cken Hoisin kycklingtaco utan kyckling

Hoisin är en sötstark sås som används mycket inom matlagning i Kina. Istället för att användas till kyckling, som den traditionellt gör, så kommer den här i en taco och helt veganskt med ”fejk-kyckling”.
Så här gör du

Coq au vin utan tupp

När det har blivit dags att imponera ordentligt på det vegoskeptiska sällskapet, dra då fram ”Coq-au-vin-kortet”! Coq au vin är en fransk kycklinggryta men här får du den alltså utan några som helst spår av kyckling – och helt vegansk.
Så här gör du

Schnitzel med rostad potatis, rödvinssås, dijonmajo och ärter

Den perfekta veganska rätten när det vankas finmiddag! Veganska schnitzlar finns färdiga att köpa i de flesta matbutiker idag, och med dessa göttiga tillbehör höjs schnitzeln till en ny nivå.
Så här gör du

Vegansk bakad potatis med currymangoröra och mangosalsa

Bjud dig själv eller någon du tycker om på en lyxig variant av bakad potatis som ni sent kommer glömma fylld med vegansk currymangoröra och fräsch mangosalsa, signerad Sveriges bästa vegankock 2019: Fredrik Kämpenberg.

För 2 portioner

2 stora bakpotatisar
1 pkt Hälsans Kök Filet Pieces
Olja till stekning
1 tsk gul curry

Currymangoröra

0,7 dl majo
0,7 dl gurt
(gärna greekstyle)1 msk mangochutney (Sharwood är bra)2 tsk gul currySalt

Fräsch mangosalsa

100 g fryst mango
1 tsk sambal oelek (eller hackad färsk, röd chili)
0,5 röd lök
0,5 dl hackad koriander
0,5 pressad färsk lime
Salt

Börja med att baka potatisen, det tar ca 1h i 200 grader. Under tiden kan du steka filébitarna enligt anvisningarna på förpackningen, men strö över curryn i början och låt den steka med. Lägg över bitarna på en tallrik och låt dem svalna något. Mixa ihop allt till currymangoröran med stavmixer tex, till en slät sås. När filetbitarna svalnat så vänder du ned dem i currymangoröran.

Gör nu mangosalsan: Tina mangobitarna 1 minut i micro eller låt dem ligga i rumstemperatur 10 minuter. Hacka löken fint. Hacka sedan mangon och blanda ihop allt. Smaka av med salt och lime.

Skär ett snitt i potatisen och fyll med röran på filetbitar och currymajjon – toppa sedan potatisen med mangosalsan.

Scroll to Top